Hvordan finder jeg ud af om min computer har virus?

Der er flere måder, en virus kan finde vej ind i din computer.

For eksempel kan din computer få virus, hvis du henter software ned fra nettet, bruger en diskette/cd som er inficeret med virus, via mail, bruger et program som indeholder et sikkerhedshul.

Du skal derfor:
1. Først og fremmest checke, om din computer har virus her og nu. Dette kan gøres via en af nettets mange gratis online virus scannere. Vi fil foreslå, at du begynder med at prøve viruscanneren fra Norman.

Følg vejledningen på siden, og når din computer er scannet og virus fri, så gå til punkt 2.

Flere links til online virus scanning finder du her.

Vær dog opmærksom på at en online virusscanner IKKE beskytter dig imod virus. Men blot checker status her og nu.

Hvordan beskytter jeg fremover min computer imod virus?

1. Opdater din browser/operativsystem, så det ikke indeholder sikkerhedshuller. Bruger du Microsoft Internet Explorer, skal du køre "Windows Update" via menuen "Indstillinger", "Windows update" i din browser (følg vejledningen på siden).

2. Sikre at din virus scanner er opdateret med de nyeste virusdefinitioner.
Har du ikke allerede et antivirusprogram kan du købe et på tdc.dk
Dette program kan beskytte og virke som et skjold imod virus, når programmet kører. HUSK at opdatere virus definitioner jævnligt så programmet kan fange de sidste nye vira.

3. Ligeledes vil firewall'en (som også er inkluderet i pakken overfor) stoppe folk, som
forsøger at trænge ind i din PC.

4. Check om du har nogle programmer, som er konfigureret forkert. For eksempel kan fil-deling i windows misbruges og give direkte adgang til din harddisk , hvis det er konfigureret forkert.
På den måde kan der læses/skrives filer til/fra din harddisk (f.eks. kan et ondsindet program ligges ind på din PC), og når du så genstarter maskinen kan dette ondsindede program udføres.

Kan jeg gøre mere for at beskytte min computer?

Trods masser af beskyttelse, er der altid en lille chance for at en ny virus slipper igennem her eller der.

Det bedste ville selvfølgelig være, at maskinen slet ikke er på nettet/eller for den sags skyld ikke er tændt. Men den løsning går nok ikke.

En typisk virus vil forsøge at bruge et kendt sikkerhedshul (og dermed er en virus typisk rettet mod programmer, som mange har installeret). Du kan derfor skifte mailprogram og f.eks. benytte webmail som TDC står for.
Webmail finder du på http://mail.tdc.dk.

Vil du ikke skifte mailprogram, så kan du fjerne adressebogen. En virus vil nemlig typisk videresende sig selv til alle i adressebogen, og dermed vil alle dine venner og bekendte modtage denne virus fra dig.

Modtager du mails, hvor du ikke kender afsenderen, så lad være med at åbne denne.
SLET MAILEN.

Modtager du mails med vedhæftede filer (også fra venner og bekendte), så vær forsigtig med blot at åbne filen. Vedkommende kunne jo have virus, og denne virus har sendt sig selv videre til dig.
Måske skriver vedkommende pludselig en mail på engelsk, hvad han/hun ikke plejer.
Måske er denne sjove fil blot en camouflage for en virus.
Så udvis forsigtighed og omtanke.